Draag zorg voor je batterij

8 op de 10 technische problemen die we te horen krijgen, bijvoorbeeld te weinig kracht om te kippen of het onregelmatig draaien van de motor, hebben te maken met batterijen die niet op tijd bijgeladen worden. Door een te lage spanning van de batterij vloeit er een grotere stroom door de koolborstels van de motor waardoor deze vroegtijdig gaan slijten. Nochtans kunnen veel van deze problemen voorkomen worden met een goed onderhoud en regelmatig bijladen van de batterij.

TwinTrailer Batterij

Zo laadt u uw batterij op

De batterij opladen kan op twee manieren. Let er hierbij wel steeds op dat de batterijschakelaar ingeschakeld is, anders kunt u niet opladen.

Standaard biedt TwinTrailer een laadstekker aan die de klant of de dealer kan aansluiten aan een druppellader. Aan de hand van de stekker kan je de lader via het contactpunt aan de bediening aansluiten. De rode draad (+) en de zwarte (–) moeten aangesloten worden zoals op onderstaande foto:

12v stekker

Er zijn veel verschillende druppelladers op de markt, gaande van 50 EUR tot 500 EUR. Wij raden een model aan dat minimum 10A tot maximum 15A laadstroom kan leveren. Indien een batterij van 90Ah ‘leeg’ is zal deze bij 10A, op 4.5u terug volgeladen zijn.

Er bestaan ook laders van 5A. Die zullen niet alleen dubbel zoveel tijd nodig hebben om te laden , maar zullen de batterij ook minder kunnen ‘de-sulfateren’. Door het dagelijkse gebruik zet zich een laagje sulfaat af op de loodplaten, wat de elektrische geleiding vermindert. Door gebruik te maken van een zwaardere lader wordt deze sulfaatlaag afgebroken en de loodplaten als het ware gereinigd wat de levensduur alleen maar verlengt.

De tweede manier waarop de TwinTrailer opgeladen kan worden, is via de ingebouwde batterijlader die sinds 2021 beschikbaar is als optie. Deze oplader is zeker van goede kwaliteit, schokbestendig en waterdicht. U heeft aan de buitenkant van de technische unit dan een stekker waarmee u de TwinTrailer makkelijk kan aansluiten op netstroom. Meer technische informatie over deze optie volgt later in een apart artikel.

Beter niet via de 13-polige stekker

Het is erg belangrijk om te weten dat de batterij van de TwinTrailer NIET wordt opgeladen via de 13-polige stekker. Ondanks het feit dat sommige merken dit wel aanbieden hebben wij hier bewust niet voor gekozen:

  1. Een batterij wordt bijgeladen afhankelijk van hoeveel tijd men op de weg rijdt. Sommige gebruikers rijden slechts 10min. naar een werf, andere misschien 1 uur. Als constructeur hebben wij daar geen vat op.
  2. Een batterij wordt ontladen afhankelijk van hoeveel keer men kipt per dag en hoe zwaar de belading is. Ook hier hebben wij als constructeur geen vat op.

Daarbij moet gezegd worden dat een constante voeding van de 13-polige stekker geen ideale voeding is voor het opladen van een batterij. Zeker als men dit vergelijkt met de moderne druppelladers.  Zie onderstaande grafiek :

Schema druppellader

Deze druppellader doorloopt een volledig programma met verschillende stromen en spanningen die de batterij regenereren waardoor ze een langere levensduur zal krijgen. Dit is via de 13-polige stekker nooit mogelijk.

We willen de gebruikers geen vals gevoel geven dat de batterij met een dergelijke oplossing altijd geladen zal zijn, want zo komt men zeker ooit in de problemen. Vandaar onze bewuste keuze om de TwinTrailer niet via deze weg op te laden en we dit dus ook ten zeerste afraden.

Batterij-indicator

Omdat we het zelf erg belangrijk vinden dat onze klanten altijd op hun TwinTrailer kunnen rekenen, staat er sinds 2021 op elke TwinTrailer standaard een batterij-indicator. Deze heeft een display met de batterijspanning (volt) en een kleurschaal. Zo heeft u een geheugensteuntje dat de batterij geladen dient te worden en een extra controle of de lader goed aangesloten is. Benieuwd hoe deze exact werkt? U vindt de handleiding hier. De batterij-indicator kan ook op oudere modellen gezet worden dankzij de specifieke kit die we hiervoor gemaakt hebben.

Batterij-indicator

Conclusie

Te vaak opladen bestaat niet, te weinig is echter nefast voor de levensduur van de batterij maar ook voor je motor. Bespaar jezelf deze frustratie door regelmatig op te laden!