Vakantie: Wat met de aanhanger?


De vakantie is begonnen en misschien ga je er even tussenuit?
Op dat moment krijgt ook je aanhangwagen even de tijd om te bekomen van al dat zware werk van de voorbije dagen/weken/maanden. Wanneer je je aanhanger stalt voor enkele dagen tot weken neem je best een aantal voorzorgsmaatregelen.
Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat je aanhangwagen/remork zich in een optimale toestand bevindt wanneer je na je zuurverdiende vakantie terug aan de slag wilt.

Wij geven jullie graag enkele tips:

-   Maak je aanhangwagen schoon. Niets is minder aangenaam dan op je eerste werkdag te moeten starten met je opruimen en schoonmaken van je aanhangwagen.

-   Zorg dat alle smeerpunten worden behandeld met olie/vet. Hierdoor vermijd je dat je aanhangwagen door stil te staan op bepaalde plekken stroef gaat bewegen.

-   Indien je met water je aanhanger schoonmaakt, zorg dan zeker dat nergens water blijft staan en dat je smeerpunten watervrij zijn. Kalkdelen kunnen zich afzetten en water kan roesten veroorzaken waardoor de bewegende delen minder soepel ten opzichte van elkaar zullen bewegen.

-   Je stalt je aanhangwagen dus ook best onder een afdak waar hij beschermt wordt tegen verschillende weersomstandigheden.

-   Wanneer je aanhanger beschikt over een zeil, rol dit dan op en bewaar deze op een droge plaats. Op deze manier vermijd je dat water op het zeil blijft staan en voorkom je doorhangen.

-   Indien je aanhangwagen in een afgesloten ruimte staat dien je zeker na te gaan of deze genoeg ventileert/verlucht.

-   Let op je banden! Als je je aanhangwagen regelmatig in de gaten kan houden kan je je banden al eens roteren.
    Als dit niet het geval is en je aanhanger zal gedurende een lange periode stil staan en/of beladen blijven plaats je deze best op een kleine verhoging zodat de banden worden ontlast, vrij kunnen bewegen en niet kunnen afvlakken.

-   De vakantie is ook een ideaal moment om even stil te staan bij het groot onderhoud van je aanhangwagen. Maak tijdig een afspraak bij je dealer want ook hij gaat er graag eens tussenuit!

-   Zorg dat je batterij opgeladen is, een platte batterij kan na enkele dagen/weken moeilijker of niet meer opladen.

-   Indien er een batterijsleutel ingebouwd werd op je aanhangwagen, zorg dan zeker dat je deze in de uit stand zet, eventueel verwijderd en op een veilige plaats bewaard.

-   Wil je een extra zekerheid dat je aanhangwagen/remork niet wordt gestolen, plaats dan een bijkomende slot op je dissel.

-   Berg de documenten van je aanhangwagen zorgvuldig op op een veilige plaats.

-   Bij ingebruikname van je aanhanger na de vakantieperiode, kijk je best in geval van een hydraulische groep of zich hieronder geen oliedruppels bevinden. Een lekkende of loszittende hydraulische leiding dient te worden aangespannen of vervangen.

-   Controleer na je vakantie zeker je bandenspanning voor je de weg op gaat.

 

Laat de vakantie nu maar beginnen!